nedjelja, 16. travnja 2017.

Do savršenog zdravlja uz šalicu čaja od limunske trave

Do savršenog zdravlja uz šalicu čaja od limunske trave

5.0
54321
Limunska trava je biljka sa snažnim antioksidativnim svojstvima.
Izgleda poput trave sa stabljikom nalik lukovici, a mirisom i okusom podsjeća na limun.
Upotrebljava se i kao o začin, osobito u tajlandskoj i vijetnamskoj kuhinji.
Sadrži vitamine A, C i B, folate, te minerale cink, kalcij, kalij, magnezij i željezo, koji su potrebni za zdravo funkcioniranje ljudskog organizma.
Ima široku primjenu kod raznih oboljenja zahvaljujući svojim brojnim ljekovitim svojstvima.
Limunska trava djeluje:
  • kao antiseptik
  • antibakterijski
  • protuupalno
  • protugljivično
  • sedativno
  • antikancerogeno
  • kao diuretik 
  • kao repelent
Llimunska trava poznata je i kao lijek protiv nadutosti.


Pripremite čaj od limunske trave


Najbolji način da uživate u dobrobitima limunske trave jest u obliku svježe pripremljenog čaja.
Osnovni recept za pripremu ovog čaja je vrlo jednostavan.
  • U šalicu vruće vode dodajte 1 čajnu žlicu svježe ili sušene limunske trave.
  • Ostavite da se namače 10 minuta.
  • Potom procijedite i dodajte med po želji.
  • Konzumirajte odmah.


Čaj od limunske trave i metvice 


Sastojci:
  • 2 stabljike limunske trave, grubo nasjeckane (plus 1 stabljika za miješanje napitka)
  • nekoliko listića metvice
  • malo meda

Priprema:
U čajnik stavite limunsku travu i metvicu pa prelijte vrućom vodom.
Ostavite da odstoji 10 minuta.
Procijedite i prelijte u šalice ili čaše.
Uzmite dodatnu stabljiku limunske trave pa njom lagano promiješajte čaj i dodajte još nekoliko listića metvice u svaku šalicu.
Po želji, dodajte malo meda pa promiješajte.


Zašto je dobro svakog dana popiti čaj od limunske trave?


1. Smanjuje probavne tegobe


Budući da limunska trava ima antiseptička svojstva, ona uništava bakterije u probavnom traktu te ublažava žgaravicu, nadutost, zatvor i lošu probavu.


2. Ublažava simptome prehlade i gripe


Ova biljka sadrži dovoljnu količinu vitamina C da osnaži vaš imunološki sustav.
Pijenjem čaja od limunske trave ublažit ćete simptome poput kašlja, suhog grla, bolova u mišićima i glavobolje.


3. Potiče detoksikaciju


Zahvaljujući diuretičkim svojstvima, svakodnevnom konzumacijom ovog čaja očistit ćete bubrege, jetru, gušteraču i mjehur.
Čaj od limunske trave snižava razinu mokraćne kiseline koja donosi mnoge zdravstvene rizike.


4. Olakšava glavobolju i migrenu


Istraživanja su pokazala da limunska trava djeluje poput aspirina te ublažava glavobolju i migrenu.
Kako biste smanjili glavobolju, popijte dnevno šalicu-dvije ovog zdravog čaja.


5. Ublažava simptome artritisa


Zahvaljujući protuupalnim svojstvima, čaj od limunske trave je dobar saveznik u borbi protiv raznih vrsta bolova.
Fitonutrijenti iz ove biljke potiču cirkulaciju te pomažu ublažiti grčeve u mišićima, bol pri uganuću i bolove u leđima.
Ako bolujete od artritisa, reume ili gihta, preporučuje se popiti šalicu čaja dnevno kako biste ublažili simptome.

Ulje protiv bolova
Napravite mješavinu od ulja limunske trave i kokosova ulja u omjeru 1:2.
Tu mješavinu nanesite na bolno područje i nježno izmasirajte.
Ponavljajte postupak nekoliko dana zaredom.


6. Poboljšava kvalitetu sna


Zahvaljujući sedativnim svojstvima, šalica čaja od limunske trave u večernjim satima umirit će vaše mišiće i živce.
Pomoći će vam da brže zaspite, a usto ćete spavati kvalitetnije - smireno i dulje.

7. Pridonosi zdravlju vaše kože


Vitamin C iz limunske trave ublažava kožne probleme.
Limunska trava je poznata kao adstringent i antiseptik pa je osobito korisna za masnu kožu sklonu aknama na koju djeluje kao pravi tonik.
Budući da svakodnevna konzumacija čaja od ove biljke odlično čisti i detoksicira organizam, pridonijet će sjaju i ljepoti vaše kože.


8. Štiti od raka i pomaže mršavljenju


Limunska trava sadrži antioksidativno eterično ulje citral, koje potiče razgradnju masnoće u predjelu abdomena.
Također štiti i od djelovanja slobodnih radikala u organizmu.
Stoga je čaj odličan izbor za one koji žele smanjiti broj kilograma, ali i zaštititi se od raka.


Napomena:
Čaj od limunske se ne preporučuje trudnicama.

8 dobrobiti ružmarina

5.0
54321
Ružmarin je zimzelena mediteranska biljka. Njegovo ime potječe od latinskog ros marinus, što znači “morska rosa”.
Najčešće se upotrebljava kao začin u mediteranskim jelima ili u obliku eteričnog ulja.
Osobitu pažnju zaslužuje ne samo zbog svog aromatičnog mirisa te intenzivnog oporog okusa nego i zbog brojnih zdravstvenih dobrobiti za fizičko i mentalno zdravlje.
Mnogi ga smatraju najzdravijim mediteranskim začinom.
Donosimo vam 8 dobrobiti ove čudesne biljke.


1. Suzbija patogene mikroorganizme


Zbog učestalih zaraza izazvanih patogenim mikroorganizmima koji nastaju u hrani, treba pripaziti na to kako se namirnice pohranjuju i pripremaju, posebice tijekom ljetnih mjeseci.
Dodatnu zaštitu od bakterija pružit će ružmarin, koji ima antimikrobno djelovanje i suzbija širenje patogenih mikroorganizma u hrani.


2. Smanjuje rizik od raka dojke, crijeva i kože


Poznato je da ružmarin sprečava rast stanica raka dojke i debelog crijeva.
Najdjelotvorniji je u kombinaciji s kurkumom ili ako se uzima u obliku ekstrakta.
Ljeti možete koristiti ulje ružmarina koje pruža zaštitu od sunčevog zračenja i smanjuje rizik od raka kože.


3. Poboljšava pamćenje i rad mozga


Ružmarin čuva zdravlje mozga i sprečava slabljenje njegovih funkcija.
Ako ste primijetili da vam pamćenje postaje slabije, zasadite ružmarin u tegli za cvijeće te ga stavite na mjesto na kojem učite, čitate ili gdje često boravite.
Čak i sam miris te plemenite biljke može unaprijediti vašu memoriju i rad mozga.
Brojna istraživanja su pokazala da su osobe koje su mirisale ružmarin unaprijedile svoje pamćenje i moć koncentracije.
Poznato je da su čak i učenici u drevnoj Grčkoj u kosu stavljali grančice ružmarina kako bi bolje zapamtili gradivo.


4. Ublažava probavne tegobe i bolove


Imate li učestale grčeve u crijevima, plinove ili sindrom iritabilnoga crijeva, čaj od svježih ili sušenih listića ružmarina ublažit će vaše tegobe.
Osim što blagotvorno djeluje kod probavnih tegoba, ružmarin ublažava menstrualne grčeve i glavobolju te opušta mišiće.
Čaj od ružmarina
U šalicu vruće vode dodajte grančicu-dvije ružmarina i ostavite nekoliko minuta.
Potom procijedite i uživajte u ovom umirujućem napitku.

5. Smanjuje razinu stresa


Ružmarin može biti i vaš saveznik u borbi protiv stresa.
Poznato je, naime, da on smanjuje razinu kortizola - hormona koji se luči kad ste pod stresom. Usto pridonosi osjećaju mira i opuštenosti.
Istraživanje je pokazalo da, primjerice, medicinske sestre lakše podnose iznimno stresne situacije na poslu nakon što neko vrijeme udišu miris ružmarina.


6. Ublažava prehladu i gripu


Zahvaljujući protuupalnim svojstvima i blagotvornom djelovanju na dišne organe, ulje ružmarina smanjuje simptome upale grla, prehlade ili gripe.
Usto, ublažava i tegobe uzrokovane alergijom.
Nakapajte par kapi ulja ružmarina u aroma-lampicu i neka se njegov miris širi prostorijom u kojoj boravite. Ili, ulijte 2-3 kapi ulja ružmarina u vrelu vodu, pokrijte glavu ručnikom i inhalirajte njegov blagotvoran miris 15-20 minuta.


7. Potiče rast kose


Ako imate alopeciju, odnosno gubite kosu na određenim područjima glave ili vam se kosa prorjeđuje, primijenite masažu vlasišta uljem ružmarina.
Prema istraživanju, kod osoba koje su sedam mjeseci masirale vlasište uljem ružmarina ili mješavinom ulja ružmarina, cedra ili majčine dušice, primijećeno je povećanje rasta kose i poboljšanje stanja vlasišta.


8. Štiti od prijevremenog starenja i degenerativnih bolesti


Sigurno ste već puno puta čuli za slobodne radikale, koji su neprijatelji vašeg zdravlja jer uzrokuju prerano starenje i dovode do mnogih bolesti.
Snažan borac protiv slobodnih radikala je upravo ružmarin.
Ovaj začin je jedan od najjačih prirodnih antioksidanata, koji vas štiti od djelovanja slobodnih radikala te tako smanjuje rizik od srčanih bolesti, raka, prijevremenog starenja i problema s vidom.

Kako koristiti ružmarin?
Začinite ružmarinom vaše omiljeno jelo, ili ga koristite u obliku eteričnog ulja.
Svježi ružmarin možete dodati, primjerice, u zapečeni krumpir iz pećnice.
Njegovu mirisu u kombinaciji s maslinovim uljem nitko neće moći odoljeti.
U obliku eteričnog ulja ružmarin se uzima u vrlo malim količinama, 2-3 kapi 3 puta dnevno, nakon obroka. Razrijedite ga u baznom ulju (maslinovom ili kokosovom), ili ga ulijte u praznu kapsulu i popijte s čašom vode.

Nema komentara:

Objavi komentar